FauziahSamad.com

Tabung anak-anak

Dapur Tanpa Sempadan...

Friday, 28 October 2011

Berbaloikah Berkasut tumit Tinggi?



S a l a m  S e j a h t e r a  S e m u a...
Amboi cantiknye kasut ni..apa tidaknye tinggi tumitnye hampir enam ke lapan inci...sanggup tak pakai kasut setinggi ini? Tanya hati dan minda yang sihat apakah ianya baik dan praktikal untuk dimiliki..
.Kadang2 kita tidak sedar ancaman besar yang menanti kita andainya memakai kasut tumit tinggi untuk jangka masa yang lama. Lama di sini bermaksud melebihi empat jam pemakaian setiap hari..Cuba kira fikirkan berapa lama kaki kita tersiksa dalam rela....sepanjang hari...setengah hari...atau pakai hanya bila ada function, atau pun bila bertemu pelanggan ...nak menunjuk2....nak kelihatan lawa, bergaya, nampak elegen dan ..munkin saya pendek dan nampak bergaya bila mengenakan kasut tinggi. Apa2 ajelah .. Cume perlu diingat dari sudut kesihatan ada banyak faktor2 yang kurang baik yang akan dihidapi oleh pemakai kasut tinggi untuk jangka masa panjang. Menurut pakar kesihatan jika pemakaian berlangsung untuk jangka masa yang lama contohnya bertahun2 hingga menjangkau ke dua puluh tahun maka bersedialah untuk menerima akibat2nya seperti:-
1. Posture badan akan lebih condong ke hadapan.
2. Ketidakstabilan sistem urogenital-sistem pembuangan yang bermasalah dan tidak lancar samada buang air besar atau kecil.
3.Kontraksi otot betis menjadikannya lebih pendek dan tegang.
4. Rasa siksa yang berpanjangan antara jari ketiga dan ke empat jari kaki akibat dari penebalan saraf dan seterusnya hilang rasa pada jari.
5. Mempengaruhi tulang belakang.
6. Mempengaruhi kesuburan dan hasrat seksual.
Mari kita sama2 mengingatkan diri sendiri,adik kakak, teman wanita atau pun ibu kita sendiri.....untuk lebih berpada2 untuk menganakan kasut tumit tinggi ok..


Lebih tinggi tumit maka lebih tinggi risiko yang akan dihadapi. Ketinggian 1 inci adalah yang paling selamat dan mesra kaki.....ingat tu...
P/s kawan roza menderita tulang belakang dan sukar dapat anak akibat menjadi rakan baik kasut  tinggi..huh

8 comments:

  1. no pain no gain right??
    hehe...
    to be honest...
    i never wear high heel...
    not yet maybe :)

    ReplyDelete
  2. Baguslah Ayein..Kalau nak pakai tu boleh..kadang2 with heel might enhance our confidence level as well...sendiri mau ingat ye dik..tq

    ReplyDelete
  3. cik wanie: lum mase lagi nak pakai kot..bile dh keje nnti mesti tergoda gak nak pakai..

    ReplyDelete
  4. xpernah pakai heehee sbb postur bdn dah cukup tggi. satu lg, mmg xpernah berkenan dgn high heel, cukup dgn flat jer, senang nak kemana2.

    ReplyDelete
  5. Yua: wah ni mesti tinggi saiz model ni...ha2

    ReplyDelete
  6. sukar dpt anak?wooo takutlah :(

    ReplyDelete
  7. Miss Eizya: Takut dan diikuti dengan ilmu insyaAllah should be no problem..

    ReplyDelete